czwartek, 24 maja 2012

Deser na odświeżenie w ciepłe lato

30 °C / 35  °C i tak ciągle.
Uwielbiam lato i cieszę się, że jest taka pogoda.
Ale jednak. Sucho w gębie = tylko woda ?
Co to to nie.
Przygotuj się

Eksplozja letniego odświeżenia

Składniki
  • borówki amerykańskie/jagody
  • 2-3 truskawki (pokrojone w plasterki)
  • plaster ananasa (pokrojony w kwadraciki)
  • orzechy włoskie
  • płatki owsiane
  • jogurt naturalny (na pewno sprawdziłyby się i lody śmietankowe ale tak jest bardziej dietetycznie)
  • pestki dyni
  • pestki słonecznika
  • rodzynki
  • wiórki kokosowe
  • migdały w płatkach

Składniki układamy w wysokiej szklance po kolei.
Borówki, 1/3 jogurtu, orzechy, truskawki, 1/3 jogurtu, rodzynki, pestki dyni, pestki słonecznika, płatki owsiane , ananas , pozostałą 1/3 jogurtu , wiórki kokosowe i migdały.
Smacznego

Deser dodaję do akcji

SMAK RAJU czyli Piersi kurczaka w kokosie

Uwielbiam wiórki kokosowe.
A pierś z kurczaka to moje ulubione mięsko na kotlety.
A teraz takie połączenie tych dwóch czyli
Kokosowy obiadowy raj 


 Piersi kurczaka w kokosie

Składniki
  •  2 piersi z kurczaka *
  • wiórki kokosowe
  • jajko
  • oliwa/olej
Pierś z kurczaka pokroić w małe kawałeczki (mniej więcej 2x3 cm), posolić, popieprzyć, obtoczyć w rozbełtanym jajku i wiórkach z obu stron i smażyć na wolnym ogniu w głębokim oleju.
I witaj w raju
*z 2 piersi z kurczaka wyszło sporo takich małych naggetsów ale raczej można zrobić też kilka dużych porcji
 
 Wartość energetyczna wzięłam na 50 tych malutkich porcji
Przepis dodaje do akcji
 
Kokosowe szaleństwo!

czwartek, 17 maja 2012

Najlepszy domowy makaron

Najlepszy domowy makaron z przepisu mojej kochanej świętej pamięci Babci.
Pachnie nią, smakuje dawnymi dobrymi czasami.
Aż łezka się w oku kręci.

Domowy makaron

Składniki
  • mąka (ok.1kg) [kluski były robione z mąki pszennej ale kiedyś może spróbuję z innej]
  • 4 jajka
  • ciepła woda
Wysypać mąkę na blat/tortownicę. W środek wbić jajka, połączyć dodając co jakiś czas ok.1 szklanki wody. Ugniatać do miękkiego, nie lepiącego się jednolitego ciasta. Następnie wałkować cieniutkie placki od czasu do czasu podsypując mąkę. Placki odłożyć na 30 minut do podeschnięcia
 Po tym czasie, posypać mąką i delikatnie zwijać w rulonik. Kroić w cienkie plasterki. (Pocięte już czasem podrzucać do góry by się nie posklejały). 
Pokrojone wrzucać do osolonej wody i gotować jak zwykły makaron z opakowania.
Odlać do durszlaka i zjeść ze smakiem.
Najlepiej pasuje do rosołu.
To całkiem inaczej niż kupny makaron.
Poczujcie ten smak i rozkoszujcie się nim.

poniedziałek, 14 maja 2012

Łosoś pieczony w porach

Trzeba jeść ryby.
To substancje działające przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie. Obniżają one również poziom cholesterolu we krwi, zapobiegając chorobom serca i układu krążenia. Mogą też zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów.Wspomagają pracę mózgu, poprawiając nastrój i pamięć.
A por ?
Pory mają wielkie wartości odżywcze, przy małej kaloryczności (100 gram pora dostarcza tylko 24 kalorii)
Zawierają dużo soli mineralnych: wapnia, fosforu, potasu, sodu, żelaza i siarki.
Są dobrym źródłem witamin (C,A,E,B1,B2,PP)
Pory mają właściwości obniżające poziom złego cholesterolu we krwi.
Poza tym bardzo dobrze wpływają na układ odpornościowy i oddechowy, stabilizują poziom cukru we krwi, wpływają dobroczynnie na układ trawienny oraz mają właściwości bakteriobójcze.Wspomagają oczyszczanie organizmu.
Więc smacznego

 Łosoś pieczony w porach

 Przepis pochodzi ze strony Endywia

Składniki na 2 porcje
  • 1 filet z łososia
  • 1 por
  • pieprz cytrynowy
  • 1 łyżka ulubionej musztardy ( ja nie lubię musztardy dlatego zamiast niej użyłam vegety )
  •  brokuł
  • migdały w płatkach
Łososia umyć, podzielić na 2 części (nie oddzielać skóry) natrzeć przyprawami i musztardą(lub vegetą) i wstawić do lodówki na ok 1 godz(ja zostawiłam na wierzchu). Pora przekroić wzdłuż na pół, tak by po rozdzieleniu liści powstały długie min.2-centymetrowe pasy.Pora sparzyć gorącą wodą, lub jeżeli jest bardzo twardy, chwilę podgotować.
Łososia owinąć płatami pora, następnie owinąć folią aluminiową i piec ok 20-30 min w temp.180 st.C.Podawać z gotowanymi na parze brokułami, posypanymi migdałami (najlepiej uprażonymi). I ja jeszcze podawałam z brązowym ryżem oraz sosem beszamelowym.

niedziela, 13 maja 2012

Sos beszamelowy

Dodatek do dzisiejszego obiadu
Chęć mojej mamy
Na pewno znacie
I pewnie pokochacie...

Sos beszamelowy 

Przepis pochodzi ze strony Pychotka.pl

Składniki
  •   2 łyżki masła
  •  2 łyżki mąki
  • 1 lub 1.5 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa
Tłuszcz umieszczamy w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy.
Rozsypujemy mąkę na płynny tłuszcz i mieszamy trzepaczką, aż się składniki połączą.
Nie smażymy i nie przyrumieniamy tylko od razu gdy uzyskamy gładką masę nalewamy część mleka.
 Cały czas mieszając, podgrzewamy na małym ogniu.
Sos nam się zagęszcza. Wlewamy więc następną porcję mleka i znowu podgrzewamy mieszając.
Powtarzamy tę czynność, aż uzyskamy odpowiednio gęstą konsystencję.
Doprawiamy przyprawami.
Doprowadzamy sos do punktu wrzenia, zestawiamy z ognia i serwujemy natychmiast.

sobota, 12 maja 2012

Wiosenne risotto

Czasem coś sobie postanawiam.
Zacznę grać na keyboardzie.
Sprzedam ubrania na allegro.
Zrobię risotto.
zaraz zaraz. to ostatnie się udało...

Risotto z kurczakiem i warzywami

Przepis pochodzi ze strony Moje dietetyczne fanaberie

Składniki na 1 porcję
  • 70 g ryżu długoziarnistego (użyłam brązowego)
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 50 g brokułów
  • 1 mała marchewka
  • 1/5 papryki (jakoś leżała sobie obok kuchni cały czas ale zapomniałam jej dodać)
  • 1/3 małej cukinii
  • 1/2 małej cebuli
  • sól , pieprz , chili(użyłam ostrej papryki), granulowany czosnek
 
 Kurczaka nacieramy solą, granulowanym czosnkiem i chili, odstawiamy na około godzinę do lodówki.
W osolonej wodzie gotujemy ryż.
Marchewkę obieramy i kroimy w talarki lub drobniej, gotujemy (nie soliłam wody) około 5 minut, po czym na kolejne 5 dodajemy również rozdrobnione brokuły.
Obraną i pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnię, dodajemy też posiekaną cebulę i kurczaka pokrojonego w kostkę, podsmażamy na suchej patelni.(podlałam trochę oleju)
Gdy mięso będzie już lekko podsmażone, dodajemy ugotowane brokuły i marchew oraz ryż.
Całość doprawiamy pierzem i mieszając co jakiś czas podsmażamy jeszcze chwile.
Podawałam z uprażonym siemieniem lnianym

piątek, 11 maja 2012

Krem z białych warzyw

No tak drugie danie oczywiście.
Ale zupa zupą - też musi być.

Krem z białych warzyw

Przepis pochodzi ze strony Lepszy Smak

Składniki na 4 porcje
  • 1/3 kalafiora
  • 2 pietruszki
  • 1/3 selera
  • 1 por - tylko biała część
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 szklanka mleka
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  Jarzyny i warzywa pokroić w kostkę. W ganku rozgrzać 3 łyżki oliwy i zeszklić pora wraz z cebulą i czosnkiem. Dodać kalafiora, pietruszki i selera. Zalać bulionem i mlekiem. Gotować na średnim ogniu 20-30 minut. Zmiksować (i ewentualnie przetrzeć przez sito). Doprawić do smaku solą i biały pieprzem.
Podawać z natką pietruszki LUB (co mnie bardzo pozytywnie zainspirowało) szczyptą suszonej bazylii.


czwartek, 10 maja 2012

Makaron z brokułami w sosie czosnkowym

Siostra przyjechała w odwiedziny.
Wracam do domu
-Co zrobimy na obiad ?
 Między innymi to...

 Makaron z brokułami w sosie czosnkowym

Przepis pochodzi ze strony Dusiowa kuchnia

Składniki
  • pół opakowania makaronu Tagliatelle ( u mnie Spaghetti )
  • brokuł
Sos czosnkowy
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku ( przeciśnięte przez praskę )
  • duża szczypta cukru
  • pieprz
  • suszona bazylia

Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Brokuł podzielić na małe różyczki.
Gotować w osolonej wodzie przez 5min.
Przygotować sos mieszając wszystkie składniki ze sobą.
Na ugotowany makaron kłaść różyczki brokuła  i polać sosem.





 

niedziela, 6 maja 2012

Ryba w cieście francuskim z warzywami

Ostatnie mi czasy polubiłam ciasto francuskie.
Zaczęło się od niewinnych parówek w tym cieście a niedawno robione było właśnie to.
Pyszne, smaczne, cudowne ...

Ryba w cieście francuskim z warzywami

przepis pochodzi ze strony Fun & Taste

Składniki na 4 porcje
  • ok. 2 rolek ciasta francuskiego (można zrobić własne jak ktoś umie , ale ja jeszcze nie próbowałam)
  • 500 g marchwi (ok. sporych sztuk) - pokrojone w krążki
  • 60 g brokuła - pokrojone wedle uznania
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 200 g śmietankowego serka topionego
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 ml wody
  • sól, pieprz
  • 4 filety z łososia (można użyć innego filetu) *
* jeśli wasze filety są wyjątkowo duże (jak były moje) to radzę je przeciąć jeszcze na pół bo po prostu porcje wyszły sporawe i ja mimo, że bardzo mi smakowało pod koniec aż to dopychałam w siebie. W takim razie wyszłoby 8 a nie 4 porcje. 


Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić marchewkę, smażyć przez 10 min na średniej temp. Dodać, seler, brokuły, przyprawić solą i pieprzem, smażyć przez 6 min. podlać wodą, przykryć gotować do miękkości warzyw.Odkryć odparować płyn, dodać serek. Smażyć do rozpuszczenia serka cały czas mieszając. Odstawić.
Filety oprószyć solą i pieprzem.
Ciasto podzielić na części , tak by można nim było owinąć filet.
Na połówce każdego prostokąta ułożyć farsz serowo-warzywny na nim położyć filet.
Zawinąć, porządnie zagiąć miejsca łączenia się ciasta. Górę naciąć.

Piec ok.35 min w 200°C  ( termoobieg 180°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.





sobota, 5 maja 2012

Zapiekanka warzywna z wędliną i makaronem

Tak sobie myślę, że nie mogę doczekać się kursu fotografii by robić lepsze zdjęcia. Bo na razie jak widać średnio mi to idzie. Hmm. No cóż. Przynajmniej gotować jako tako mogę.

Zapiekanka warzywna z wędliną i makaronem

przepis pochodzi ze strony Moje dietetyczne fanaberie


Składniki dla 2-3 osób
  • 160 g makaronu (rurki lub świderki - najlepiej pełnoziarniste)
  • 2 jajka
  • 50 g chudej wędliny
  • 40 g zielonego groszku (może być z puszki)
  • 200 g brokułów
  • 40 g sera zółtego
  • 1 cebula
  • pieprz
  • sól

   Makaron gotujemy al-dente w osolonej wodzie, następnie dokładnie odcedzamy.
W tym samym czasie do gotującej wody wrzucamy na 3-4 minuty rozdrobnione brokuły,
które po tym krótkim czasie wyjmujemy i również odcedzamy.
   Na patelni podsmażamy bez tłuszczu posiekaną cebulkę, szynkę i groszek (można podlać wodą).
Wszystkie produkty łączymy w misce lub garnku z dwoma jajkami i utartym serem żółtym.
Gdy całość się połączy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, które przykrywamy i raz jeszcze wszystko razem wstrząsamy, żeby jajko nie osiadło na dnie.
   Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 45 minut.
 No więc jak mówiłam ... mam nadzieję , że od września będę już robić lepsze zdjęcia - wybaczcie.

ok 167 kcal/100 gram

piątek, 4 maja 2012

Faszerowana cukinia

   Cukinia stanowi cenne źródło witamin i minerałów. Jest bogata w witaminy B1, B2, C i PP. Jest cennym źródłem karotenu, czyli prowitaminy dla witaminy A. Jest bogata w wapń, a także potas.
    Lekka, w dużym procencie złożona z wody, jest idealna dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Cukinia to warzywo o niskiej wartości kalorycznej. 100 gram cukinii dostarcza organizmowi zaledwie 15 kcal
    Cukinia to warzywo, które umożliwia” detoks” i ochronę przed szkodliwymi dla naszego organizmu substancjami. Warzywo to nie dość, że jest lekkostrawne, to ma jeszcze zbawienny wpływ na procesy trawienia. Wszystko dlatego, że cukinia posiada właściwości odkwaszające.

  Faszerowana cukinia

 Przepis pochodzi ze strony Dietetycznie Siostro!


Składniki na 6 porcji
  • 3 cukinie
  • 25 dkg mięsa mielonego (lub z indyka)
  • jajko
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • starty ser żółty
  • sól i pieprz do smaku

Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżeczką miąższ, osolić i odstawić. Mięso przesmażyć na oliwie a następnie dodać koncentrat i zamieszać, wyłączyć gaz. Miąższ z cukinii pokroić w niewielką kostkę dodać do mięsa i zamieszać. Do ostygniętego mięsa wbijamy jajko i tak całość mieszamy. Możemy doprawić do smaku. Do wydrążonych cukinii (które stały osolone około 20 minut) wkładamy farsz. Z wierzchu posypać startym żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 15-20 minut. Uwaga bo z cukinii kapie sok i piekarnik może się pobrudzić.










środa, 2 maja 2012

Zupa krem z buraków z dodatkiem jabłka

Przedstawiam mój dzisiejszy obiad.
Z tego co pamiętam to zdaje mi się, że to najlepsza kremówa jaką zrobiłam

Zupa krem z buraków z dodatkiem jabłka 

przepis nieco zmodyfikowany pochodzi ze strony na krachym spodzie
Składniki
  • dwa buraki
  • łyżka masła
  • jedna marchewka
  • jedna czerwona cebula
  • trzy małe ziemniaki
  • jeden ząbek czosnku
  • 600 ml. bulionu warzywnego lub drobiowego
  • jedno jabłko
  • vegeta, pieprz
  • szczypiorek
  • ewentualnie grzanki lub ptysie

Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na małe kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy masło, a następnie przysmażamy w nim przez około 10 minut pokrojone warzywa. Zaczynamy od pokrojonej w kostkę cebuli i czosnku. Następnie dodajemy resztę i czasami mieszając, smażymy. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodajemy bulion, przyprawiamy vegetą i pieprzem i gotujemy pod przykryciem, dopóki wszystko nie będzie miękkie. Pod koniec dodajemy jeszcze pokrojone w kostkę jabłko. 
    Kiedy warzywa będą już gotowe, miksujemy całość na gładki krem. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem i ewentualnie grzankami lub ptysiami.