piątek, 21 września 2012

Eksperymentalne smaki czyli zupa krem z sałaty

przepis zmodyfikowany ze strony moje pasje

Składniki
  • zielone liście z połowy dużej lub jednej małej sałaty
  • 2 ziemniaki
  • jogurt naturalny
  • koperek
  • przyprawy według własnego smaku (ja z tego co pamiętam dodałam oregano, kurkuminy)
  • kostka bulionu warzywnego
 
Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, sałatę drobno posiekać i gotować w bulionie do miękkości. Dodać jogurt,  koperek, doprawić i zmiksować na gładki krem. Podawać z grzankami czosnkowymi lub groszkiem ptysiowym. Można dodatkowo posypać koperkiem.
 

 Sałata

Istnieje mit, że posiłek szczuplutkich modelek składa się ze szklanki wody i listka sałaty. Oczywiście, jest w tym znaczna przesada, ale przecież w każdej plotce, jest ziarnko prawdy. W tym przypadku prawdą jest, iż sałata ma niewiele kalorii, a dużo cennych składników, ważnych w prawidłowej diecie człowieka. Nie można żyć samą sałatą, jednak trzeba o niej pamiętać planując nasze codzienne menu.
Sałata zawiera dużo wody (ponad 90%), z tego względu ma niską wartość energetyczną: 100g dostarcza zaledwie 12 kcal. Cennym składnikiem jest zamaskowany barwnikiem zielonym, barwnik żółty, z którego nasz organizm wytwarza czynną witaminę A. Licznie reprezentowane są witaminy z grupy B, jest także witamina D, i E oraz kwas foliowy. Sałata jest bogatym źródłem żelaza, wapnia, magnezu i potasu. Oprócz ochrony przed wolnymi rodnikami zapewniają one wspomaganie układu krążenia. Trzeba też wspomnieć o błonniku, który ułatwia trawienie. Badania naukowe wskazują również sałatę jako warzywo działające uspokajająco i nasennie, oczywiście przy regularnym jedzeniu sporych porcji. 

piątek, 14 września 2012

Woda - wszędzie taka sama a jednak inna

Idziemy do sklepu, wchodzimy w półki z piciem, bierzemy pierwszą lepszą najtańszą wodę i idziemy zadowoleni do kasy. Czy to jest dobre ?
Niektórzy mówią, że wszystkie wody są takie same. W końcu to woda co mogą zmienić.
Ja tak nie sądzę.
Każda ma inny skład, inny posmak.
Jak wybrać najzdrowszą wodę ?
Która jest lepsza - mineralna czy źródlana ?
Gazowana czy nie ?
Postaram się w skrócie pomóc wam znaleźć drogę to zdrowia.
"Nikt nie ma wątpliwości, że woda jest nam potrzebna do życia. Jako składnik tkanek i płynów ustrojowych, stanowi 50-80 proc. masy naszego ciała. Jest niezbędna do przebiegu procesów chemicznych, transportu cząsteczek, reguluje ciepłotę ciała, procesy oczyszczania organizmu z produktów przemiany materii, toksyn, stanowi środowisko ochronne dla mózgu i rdzenia kręgowego, gałki ocznej oraz płodu" - wymieniała dr Jarosz.

Nasz organizm nieustannie traci wodę - najwięcej wraz z moczem, ale też drogą pokarmową, przez skórę czy płuca. Dlatego konieczne jest regularne uzupełnianie tych ubytków. Jak przypomniała dr Jarosz, do prawidłowego funkcjonowania zdrowa dorosła osoba potrzebuje 2-2,5 litra dziennie, ale zapotrzebowanie na wodę różni się zależnie od wieku, płci, aktywności fizycznej, temperatury otoczenia, stanu fizjologicznego - jest na przykład znacznie większe w ciąży i okresie karmienia piersią oraz przy niektórych schorzeniach, jak kamica nerkowa, przeziębienie czy biegunki, które grożą odwodnieniem i śmiercią, zwłaszcza osobom starszym i dzieciom. 


Wapń (Ca2+) jest głównym składnikiem kości i zębów, uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, wpływając również na prawidłową krzepliwość krwi. Jest niezbędny do prawidłowej czynności serca i aktywności układu mięśniowo-nerowego. Może mieć działanie przeciwzapalne. Jest niezbędny w profilaktyce i leczeniu osteoporozy. Zalecane dzienne spożycie dla osób dorosłych wynosi 800 mg. Wchłanianie wapnia pochodzącego z wody mineralnej jest porównywalne z przyswajaniem wapnia zawartego w mleku.
Jeśli w wodzie mineralnej stężenie wapnia przekracza 150 mg/l, stosuje się określenie „zawiera wapń”.
Magnez (Mg2+) jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśnia sercowego. Jego niedobory mogą prowadzić do licznych zaburzeń układu krążenia i układu nerwowego. Spowalnia procesy starzenia, wzmacnia reakcje obronne organizmu. Zalecane dzienne spożycie dla osób dorosłych wynosi 375 mg.
Jeśli w wodzie mineralnej stężenie magnezu przekracza 50 mg/l, stosuje się określenie „zawiera magnez”.
Sód (Na+) jest podstawowym czynnikiem regulującym gospodarkę wodną organizmu, zapobiega jego odwodnieniu, utrzymuje w organizmie równowagę kwasowo-zasadową. Niedobory tego składnika mogą prowadzić do osłabienia, skurczów mięśni oraz złej pracy mózgu. Niezbędne fizjologiczne ilości sodu nie są jednoznacznie określone. Zapotrzebowanie na sód zależy od wieku, temperatury otoczenia oraz aktywności fizycznej. Nadmierne spożywanie sodu może być przyczyną nadciśnienia tętniczego, zwiększa ryzyko raka żołądka i udarów mózgu.
Jeśli w wodzie mineralnej stężenie sodu przekracza 20 mg/l, stosuje się określenie „zawiera sód”, a jeżeli jest go mniej niż 20 mg/l – „odpowiednia dla diety ubogiej w sód”.


Z KRANU
ŹRÓDLANA
MINERALNA
często wymaga uzdatniania
pierwotnie czysta
pierwotnie czysta
również chemiczne metody uzdatniania (chlorowanie)
fizyczne metody uzdatniania (napowietrzanie, filtracja)
fizyczne metody uzdatniania (napowietrzanie, filtracja)
jakość kontrolowana
różna jakość
o jakości porównywalnej bez względu na region
o jakości porównywalnej bez względu na region
100 litrów to wydatek ok. 0,77 zł (Warszawa)
1 litr to wydatek ok. 2 zł
1 litr to wydatek ok. 2 zł
ekologiczna, bez opakowania
wymaga opakowań i ich utylizacji
wymaga opakowań i ich utylizacji
raczej niska zawartość składników mineralnych
może zawierać składniki mineralne, skład mineralny konkretnej wody powinien być taki sam w każdej butelce, czyli stabilny (podane na etykiecie stężenia nie mogą różnić się od rzeczywistej zawartości o więcej niż +/- 20%)

 Ciekawostki
-wody bez gazu dla odchudzających się (bąbelki wzmagają apetyt!).
-Picie wody obniża poziom cholesterolu. Wysoki poziom cholesterolu jest znakiem początków wysychania organizmu 
- . Po przebudzeniu powinno wypić się od 1 do 2 szklanek wody aby uzupełnić braki wody z nocy i pobudzić do pracy układ przemiany materii.
-Jeśli wypijesz szklankę wody przed posiłkiem , szybciej się najesz
-Powinno pić wodę dopiero min.30 minut po posiłku 
-Uprawiając sport powinno się zwiększyć ilość pitej wody by uregulować gospodarkę w organizmie
-Pij nawet jeśli nie odczuwasz pragnienia
- Maksymalną ilość potrzebnej wody można wyliczyć z równania:
0,03l x waga ciała w kg = maksymalna dopuszczalna ilość litrów wody
-woda oczywiście nie zwiera cukru i nie potrzebnych dodatków jak większość innych napojów.

Jeśli nie przepadasz za wodą to wybieraj przynajmniej soki (nie napoje) te bez dodatku cukru i z największą ilością owoców i warzyw.


KALKULATOR WODNY

 Moje małe doświadczenie
Jeśli chodzi o mnie to ja wybierając wodę patrzę głównie na ilość sodu. Czyli im mniej tym dla mnie lepiej. Ważne jest również suma składników mineralnych - tutaj odwrotnie jeśli jest ich dużo to dobrze. Duża ilość magnezu również jest bardzo ważna. Piję wody niegazowane ale ze względu na smak , po prostu gazowane mi nie smakują.
Ja najczęściej piję Dobrowiankę, ale nie pogardzę też Nałęczowianką czy Cisowianką.
Wymienione przeze mnie wody do wody mineralne , ponieważ według mnie one są o wiele bardziej zawarte w korzystne składniki mineralne czyli po prostu są zdrowsze.
Jeśli chodzi o wody źródlane no to zdecydowanie Żywiec Zdrój i Kropla Beskidu.
Niedługo zamierzam spróbować także wody Magnesia , ze względu na dużą ilość (jak nazwa wskazuje) magnezu.
To są moje wybory.
Poszukajcie w sklepach, poczytajcie składy a może znajdziecie swoją ulubioną wodę :)
A teraz szybka ściąga

poniedziałek, 3 września 2012

Marchewka, Mercheweczka

Marchewka

przemywa naczynia krwionośne, reguluje pracę żołądka, utrzymuje w zdrowiu wątrobę. No i oczywiście wyostrza wzrok. Co sprawia, że marchewka jest dobra na wszystko? Karoten, czyli prowitamina A. Marchewka ma tej witaminy sporo, bo nawet do 6500 j.m. w 100 g.
 Wystarczy 10 dag marchewki, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A. Ponadto marchewka ma dużo witaminy B1, B2, PP, KK. Ma też sporo wapnia, potasu, żelaza, miedzi, fosforu, a nawet jodu. Dzięki tym składnikom marchewka nie tylko daje zdrowie, ale i urodę. Potas sprawia, że skóra jest jędrna, gładka, a witamina A, jedna z witamin młodości, wygładza zmarszczki. Hamburski profesor Dontewill odkrył, że witamina A blokuje działanie i przekształca w substancję nieszkodliwą dla zdrowia benzypren, związek rakotwórczy z dymu tytoniowego. Inni uczeni zaś twierdzą, że ci, którzy jedzą sporo marchwi, aż 40 razy rzadziej chorują na raka wątroby. Jeśli ktoś jednak uważa, że i dobrze widzi, i skórę ma piękną i gładką, to ma jeszcze jeden powód, by choć latem zajadać się marchewką, bo 10 dag marchewki to tylko 10 kalorii.

A teraz

 Zupa marchewkowa

  • 3 spore marchewki
  • 1 por
  • 1 jabłko
  • ew. śmietana/jogurt, ryż
  • kardamon
  • słodka papryka
Marchewki i por gotujemy (ja na parze).
Pod koniec dodajemy pokrojone jabłko (ja nie obierałam).
Jeśli gotujecie na parze to , gdy warzywa (i później jabłko) będą miękkie zalewamy wodą.(Ja nie miałam bulionu ale jeśli ktoś chce oczywiście można zrobić z bulionem warzywnym np.)
Doprawiamy kardamonem, słodką papryką, vegetą i pieprzem.
Miksujemy na gładko.
Można zjadać z dodatkiem brązowego ryżu, kleksem z śmietany lub jogurtu.



W dodatku miałabym prośbę o zaglądnięcie tutaj
<klik na zdjęcie>
Jeśli się wam podoba to polub.
Z góry dziękuję :)