środa, 3 lipca 2013

Jabłko z agrestem pod kakaową pierzynką

UUHHAHAHHAHAUUHAH
Jakie szczęście może dać udane kucharzenie :D
Z mojej własnej głowy i twórczości wakacyjnej wyszedł deser cud miód.

Składniki dla 1 osoby

  • słodkie jabłko
  • zielony agrest
  • białko jajka
  • łyżeczka prawdziwego kakao
  • łyżeczka cynamonu
Nagrzewamy piekarnik na 190 stopni termoobiegu.
Jabłko obieramy i ścieramy na grubej tarce do garnka.
Dodajemy agrest i podpalamy gaz.
W pewnym momencie gnieciemy ubijaczką do ziemniaków by agrest stał się papką.
Dodajemy łyżeczkę cynamonu i wyłączamy gaz.
Jeszcze podczas nasze owoce się gotują my ubijamy białko na piankę.
Gdy już będzie dość sztywne dodajemy łyżeczkę kakaa i jeszcze chwile ubijamy.
Owoce przekładamy do naczynia żaroodpornego na płasko i pokrywamy dokładnie i delikatnie pianką.
Wsadzamy do piekarnika i pieczemy (ku mojemu zaskoczeniu) dosłownie 5 minut.
Pianka jest delikatna i rozpływa się w ustach a słodko-kwaśny smak owoców komponuje się tak, że nie potrzeba ani grama cukru.
Porzeczki na zdjęciu są tylko do dekoracji (z własnego ogródka:3) ale kto wie , może niedługo spróbuję zrobić coś takiego właśnie z czerwonymi porzeczkami :)
Pomóżcie, które zdjęcie najładniejsze , żebym mogła je wstawić na stronę wykrywacz-smaku.pl ?
Owoce z sadu i dzialkiDietetyczne słodkości