piątek, 4 maja 2012

Faszerowana cukinia

   Cukinia stanowi cenne źródło witamin i minerałów. Jest bogata w witaminy B1, B2, C i PP. Jest cennym źródłem karotenu, czyli prowitaminy dla witaminy A. Jest bogata w wapń, a także potas.
    Lekka, w dużym procencie złożona z wody, jest idealna dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Cukinia to warzywo o niskiej wartości kalorycznej. 100 gram cukinii dostarcza organizmowi zaledwie 15 kcal
    Cukinia to warzywo, które umożliwia” detoks” i ochronę przed szkodliwymi dla naszego organizmu substancjami. Warzywo to nie dość, że jest lekkostrawne, to ma jeszcze zbawienny wpływ na procesy trawienia. Wszystko dlatego, że cukinia posiada właściwości odkwaszające.

  Faszerowana cukinia

 Przepis pochodzi ze strony Dietetycznie Siostro!


Składniki na 6 porcji
  • 3 cukinie
  • 25 dkg mięsa mielonego (lub z indyka)
  • jajko
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • starty ser żółty
  • sól i pieprz do smaku

Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżeczką miąższ, osolić i odstawić. Mięso przesmażyć na oliwie a następnie dodać koncentrat i zamieszać, wyłączyć gaz. Miąższ z cukinii pokroić w niewielką kostkę dodać do mięsa i zamieszać. Do ostygniętego mięsa wbijamy jajko i tak całość mieszamy. Możemy doprawić do smaku. Do wydrążonych cukinii (które stały osolone około 20 minut) wkładamy farsz. Z wierzchu posypać startym żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 15-20 minut. Uwaga bo z cukinii kapie sok i piekarnik może się pobrudzić.










1 komentarz: