niedziela, 13 maja 2012

Sos beszamelowy

Dodatek do dzisiejszego obiadu
Chęć mojej mamy
Na pewno znacie
I pewnie pokochacie...

Sos beszamelowy 

Przepis pochodzi ze strony Pychotka.pl

Składniki
  •   2 łyżki masła
  •  2 łyżki mąki
  • 1 lub 1.5 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa
Tłuszcz umieszczamy w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy.
Rozsypujemy mąkę na płynny tłuszcz i mieszamy trzepaczką, aż się składniki połączą.
Nie smażymy i nie przyrumieniamy tylko od razu gdy uzyskamy gładką masę nalewamy część mleka.
 Cały czas mieszając, podgrzewamy na małym ogniu.
Sos nam się zagęszcza. Wlewamy więc następną porcję mleka i znowu podgrzewamy mieszając.
Powtarzamy tę czynność, aż uzyskamy odpowiednio gęstą konsystencję.
Doprawiamy przyprawami.
Doprowadzamy sos do punktu wrzenia, zestawiamy z ognia i serwujemy natychmiast.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz