Marchewka
przemywa naczynia krwionośne, reguluje pracę
żołądka, utrzymuje w zdrowiu wątrobę. No i oczywiście wyostrza wzrok.
Co sprawia, że marchewka jest dobra na wszystko? Karoten, czyli
prowitamina A. Marchewka ma tej witaminy sporo, bo nawet do 6500 j.m. w
100 g.
Wystarczy 10 dag marchewki, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie
organizmu na witaminę A. Ponadto marchewka ma dużo witaminy B1, B2, PP,
KK. Ma też sporo wapnia, potasu, żelaza, miedzi, fosforu, a nawet jodu.
Dzięki tym składnikom marchewka nie tylko daje zdrowie, ale i urodę.
Potas sprawia, że skóra jest jędrna, gładka, a witamina A, jedna z
witamin młodości, wygładza zmarszczki.
Hamburski profesor Dontewill odkrył, że witamina A blokuje działanie i
przekształca w substancję nieszkodliwą dla zdrowia benzypren, związek
rakotwórczy z dymu tytoniowego. Inni uczeni zaś twierdzą, że ci, którzy
jedzą sporo marchwi, aż 40 razy rzadziej chorują na raka wątroby. Jeśli
ktoś jednak uważa, że i dobrze widzi, i skórę ma piękną i gładką, to ma
jeszcze jeden powód, by choć latem zajadać się marchewką, bo 10 dag
marchewki to tylko 10 kalorii.
A teraz
Zupa marchewkowa
- 3 spore marchewki
- 1 por
- 1 jabłko
- ew. śmietana/jogurt, ryż
- kardamon
- słodka papryka
Marchewki i por gotujemy (ja na parze).
Pod koniec dodajemy pokrojone jabłko (ja nie obierałam).
Jeśli gotujecie na parze to , gdy warzywa (i później jabłko) będą miękkie zalewamy wodą.(Ja nie miałam bulionu ale jeśli ktoś chce oczywiście można zrobić z bulionem warzywnym np.)
Doprawiamy kardamonem, słodką papryką, vegetą i pieprzem.
Miksujemy na gładko.
Można zjadać z dodatkiem brązowego ryżu, kleksem z śmietany lub jogurtu.
W dodatku miałabym prośbę o zaglądnięcie tutaj
<klik na zdjęcie>
Jeśli się wam podoba to polub.
Z góry dziękuję :)
Ale Ty masz fajnego bloga ; ) Jak na niego weszłam rzuciły mi się w oczy Twoje kolorowe zdjęcia ;pp Jaki masz aparat ?
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie http://www.chaarle.blogspot.com/
Mam Canona EOS 550D i ogólnie jestem z niego zadowolona :)
UsuńI dziękuję :>