przepis zmodyfikowany ze strony moje pasje
Składniki
- zielone liście z połowy dużej lub jednej małej sałaty
- 2 ziemniaki
- jogurt naturalny
- koperek
- przyprawy według własnego smaku (ja z tego co pamiętam dodałam oregano, kurkuminy)
- kostka bulionu warzywnego
Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, sałatę drobno posiekać i gotować w
bulionie do miękkości. Dodać jogurt, koperek, doprawić i
zmiksować na gładki krem. Podawać z grzankami czosnkowymi lub groszkiem
ptysiowym. Można dodatkowo posypać koperkiem.
Sałata
Istnieje mit, że posiłek szczuplutkich modelek składa się ze szklanki wody i listka sałaty. Oczywiście, jest w tym znaczna przesada, ale przecież w każdej plotce, jest ziarnko prawdy. W tym przypadku prawdą jest, iż sałata ma niewiele kalorii,
a dużo cennych składników, ważnych w prawidłowej diecie człowieka. Nie
można żyć samą sałatą, jednak trzeba o niej pamiętać planując nasze
codzienne menu.
Sałata zawiera dużo wody
(ponad 90%), z tego względu ma niską wartość energetyczną: 100g
dostarcza zaledwie 12 kcal. Cennym składnikiem jest zamaskowany
barwnikiem zielonym, barwnik żółty, z którego nasz organizm wytwarza
czynną witaminę A. Licznie reprezentowane są witaminy
z grupy B, jest także witamina D, i E oraz kwas foliowy. Sałata jest bogatym źródłem żelaza,
wapnia, magnezu i potasu. Oprócz ochrony przed wolnymi rodnikami zapewniają one wspomaganie układu krążenia. Trzeba też wspomnieć o błonniku, który ułatwia trawienie. Badania naukowe wskazują również sałatę jako warzywo działające uspokajająco i nasennie, oczywiście przy regularnym jedzeniu sporych porcji.
zupa z salaty ;O ciekawi mnie ona! smaczna ;>
OdpowiedzUsuńSałata na zupę? warto spróbować :D Czas wyruszyć na zakupy ^^
OdpowiedzUsuńpierwsze słyszę :) zaciekawiłaś mnie
OdpowiedzUsuń