piątek, 17 maja 2013

Tłuszcz w diecie bez dodatkowych kilogramów


Nie bój się tłuszczu !

Jeden gram tłuszczu ma aż 9 kcal, podczas gdy gram białka i węglowodanów zaledwie 4 kcal.
Na myśl o tym każda kobieta wyobraża sobie fałdki na biodrach.
Jednakże tłuszcz pełni b. ważną rolę w organizmie.
To magazyn energii , który chroni narządy wewnętrzne i wspomaga
produkcję hormonów. Zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, K, E). Chroni też przed utratą ciepła i ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia oraz stan skóry i włosów.
Dowiedziono też , że dieta bogata w tłuszcze jednonienasycone może ograniczać odkładanie się tłuszczu brzusznego.

LIGHT czy nie LIGHT ?
Tłuszcz , który znajduje się w podstawowych produktach , w produktach "dietetycznych" często zostaje zamieniony na barwniki, emulgatory, słodziki i konserwanty. Dlatego kaloryczność takiego odchudzonego produktu może być nawet większa niż normalnego. 
CZYTAĆ ETYKIETKI !

Które dobre , które złe ?
Mówiąc o tłuszczach nie mam na myśli pizz, hamburgerów, przetworzonej żywności czy innego śmieciowego żarcia. Są tak zwane niedobre 'tłuszcze trans' , które znajdziemy m.in. w : chipsach, frytkach, paluszkach, słodkich przekąskach lub zupkach i śmietankach w proszku.
DO KOSZA !


Tłuszcze powinny stanowić 20-30 % dziennego zapotrzebowania kalorycznego.
Można je wyliczyć np. na tej stronie KLIK

TŁUSZCZE NASYCONE
Najgorsze ale nowe badania każą zastanowić się czy ich związek z chorobami serca jest oczywisty.
  • 1 łyżka masła (12 g. tłuszczu, 102 kcal)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (14 g. tłuszczu, 117 kcal)
  • szklanka mleka 2% (5 g. tłuszczu, 120 kcal)
  • 100 g polędwicy wołowej (3,5 g tłuszczu , 117 kcal)
WIELONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE (PUFA)
Zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę i choroby serca
OMEGA - 6

  • olej: słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, z wiesiołka
  •  orzechy włoskie 
  • oliwa
  • 1 łyżka ziaren słonecznika (6,5 g. tłuszczu, 84,5 kcal)
  • 1 łyżka pestek dyni (6,9 g tłuszczu, 83 kcal)
OMEGA - 3
  • olej lniany, rzepakowy i sojowy
  • tłuste ryby : łosoś, dorsz, śledź , sardynki ...
JEDNONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE (MUFA)
Pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu
  • 1/4 awokado (7 g. tłuszczu, 80 kcal) o AWOKADO możecie tez przeczytać TU
  • 10 zielonych oliwek (4 g. tłuszczu, 40 kcal)
  • 1 łyżka masła orzechowego (8 g. tłuszczu, 94 kcal)

 MASŁO CZY MARGARYNA ?
Masło jest jadalnym tłuszczem zwierzęcym otrzymywanym z mleka, z kolei margaryna produkowana jest na bazie olejów roślinnych.Margaryna może mieć rożne formy: stałą, do smarowania i ciekłą. Nie zawiera ona dużej ilości tłuszczy nasyconych w przeciwieństwie do masła. Zawiera za to tłuszcze nienasycone, które obniżają cholesterol.
Jedna łyżka stołowa masła zawiera 30 mg cholesterolu (margaryna 0 mg) i 7 g tłuszczy nasyconych – zalecana maksymalna dzienna ilość dla osób z podwyższonym cholesterolem to 200 mg i 10 g. Tłuszcze nasycone dodatkowo podnoszą poziom cholesterolu i zwiększają ryzyko chorób serca, dlatego masło generalnie nie jest polecane.
Warto wybierać też margaryny zdrowotne, jak Benecol albo Flora Pro Activ.


 Moimi osobiście ulubionymi tłuszczami, które wprowadziłam do diety na co dzień to awokado , oczywiście ryby i wszystkiego rodzaju orzechy i pestki oraz Olej Lniany Budwigowy.

Jest to olej tłoczony na zimno, więc nie nadaje się do smażenia ale tylko gdy robię sobie sałatkę to w niej lądują 2 łyżki oleju. Jeszcze lepiej przyswaja się w obecności białka. Dlatego na następną kanapkę:

Do chudego , wysokobiałkowego twarożku dodaj olej lniany , wymieszaj i nałóż na pełnoziarnisty chleb i połóż na to warzywo. 
Smaku zbytnio nie zmienia a ma większe właściwości zdrowotne.
Polecam.
I życzę zdrowia :) 

Większość informacji z gazetki Women's Health
Po źródło ciekawych informacji cennych dla zdrowia zapraszam na stronę
http://mojanowafigura.pl

Artykuł napisany w celu współpracy z portalem
Female.pl

12 komentarzy:

  1. ja używam tylko tych zdrowych tłuszczy, no jedynie czasami zdarzy się masełko, ale to np. do ciasta, które bardzo rzadko jadam.
    nie ma się czego bać, bo to co zdrowe ,nie jest złe i należy mieć też umiar ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie - UMIAR we wszystkim jest bardzo ważny :)

      Usuń
  2. ja w kuchni preferuję jedynie oliwę, olej lniany i rzepakowy, tego używam najczęściej i polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny post - bo większośc dziewczyn jak się odchudza to w ogóle rezygnuje z tłuszzów,a tak przecież nie można :/ w ogóle to bierzesz udział w tym konkursie z mojanowafigura.pl/blogerki? będzie notka? czy nei masz ochoty na spa :>?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiedziałam w ogóle o takim konkursie a na SPA ma się ochotę zawsze :D Jak myślicie , mogę dodać ten post ? :)

      Usuń
    2. jeju, jasne że tak!! tylko musisz się pospieszyć bo konkurs trwa tylko do północy!:)

      Usuń
  4. Ja w sumie nie stosuję diety! Ale nie jest mi już potrzebna! Zamówiła slimette z http://SliMeTte.pl i mój apetyt po prostu wsiąkł :) Mało jem, za czym idzie utrata wagi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja stawiam po prostu na zmianę swojego trybu życia i zmianę spożywanego jedzenia na zdrowsze a nie żadne diety. To i dobre podejście wystarczy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. to prawda, tłuszcz w diecie jest bardzo ale to bardzo ważny!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo wartościowy artykuł, który dał mi nieco inny pogląd na to wszystko ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam hamburgery, czasem jeden chyba nie zaszkodzi :)

    OdpowiedzUsuń