sobota, 3 listopada 2012

Sain Tarte aux pommes , czyli ZDROWA SZARLOTKA

Po pierwsze, zebrało mi się na francuski - to przez brata, który uczy się go w szkole.
Szarlotka powstała z danej kiedyś obietnicy mojemu dziadkowi. A ponieważ ja staram się żeby wszystko było zdrowsze, moje ciasto zrobione zostało z żytniej mąki, bez dodatku cukru tylko zdrowe zamienniki, z najzdrowszą kruszonką na świecie. Sami się przekonajcie

Zdrowa szarlotka

  • ok. 2 szklanek mąki pełnoziarnistej (żytniej)
  • Syrop z Agawy, Miód
  • Zielone jabłka (ok.1 kg - 5/7 sztuk)
  • 150 g zarodków pszennych
  • Masło ( ok. 70 g )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • 2 Serki śmietankowe [ok. 230g] (Philadelphia, Bieluch lub inne)
  • Cynamon
  • Rodzynki
Nie podaję dokładnej ilości składników bo to zależy ile szarlotki chcecie zrobić i po za tym dokładnie nie odmierzałam.

 
       Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, z syropem z Agawy na połowę z miodem i z masłem. Dodać 1 jajko i zagniatać ciasto.
Jabłka obrać, połówki wydrążyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Owoce wymieszać z drobnymi rodzynkami i cynamonem , wsadzić do garnka i pogotować chwilę co jakiś czas mieszając.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzić ciasto.
(Ja wzięłam za małą blaszkę i grube wyszło mi do ciasto dlatego radze użyć większej i cieniej rozprowadzić)
Ciasto wsadzić do nagrzanego wcześniej piekarnika na ok.20 minut w 190 stopniach.
W tym czasie zrobić masę śmietankową i kruszonkę.
Do wysokiego naczynia włożyć serek, jajko,  ekstrakt waniliowy i syrop z agawy według uznania. 
Zmiksować do gładkiej masy. Odstawić.
Do miski wrzucić zarodki pszenne wraz z masłem i połączyć aż do jednolitej i kruchej masy. Odstawić.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika odczekać chwilę aż ostygnie a następnie rozprowadzić masę śmietankową , następnie dość grubo jabłka i posypać kruszonką.
Podawać posypane cynamonem.

Masa śmietankowa jak z sernika sprawia że ciasto nie jest suche.
Jabłka z posmakiem cynamonu dodają wyrazistego smaku.
Mąka pełnoziarnista to zdrowsza siostra mąki pszennej równie pyszna.
Zarodki pszenne jako kruszonka to wspaniały, kruchy zamiennik kruszonki z cukru, mąki i masła.


  Syrop z agawy

 Agawa zawiera także spore ilości inuliny – naturalnego probiotyku, który powoduje wzrost korzystnej flory przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu oraz usprawnia pracę przewodu pokarmowego – zapobiega zaparciom. Kolejną zaletą nektaru z agawy jest jego niski indeks glikemiczny – jest on około cztery razy niższy niż w przypadku miodu. Sprawia to, że syrop z agawy stanowi doskonałą alternatywę dla osób stosujących dietę niskowęglowodanową  lub ograniczających cukier ze względów zdrowotnych. Oprócz sprzyjających zdrowej diecie naturalnych cukrów, syrop z agawy jest również źródłem błonnika, który w naturalny sposób przyspiesza przemianę materii.

Jabłka

 Najcenniejsze w tych owocach jest to, co zwykle odrzucamy: gniazda nasienne i skórka, gdyż w nich znajduje się najwięcej pektyn, które mają tę zaletę, że oczyszczają organizm z substancji trujących.
  Pektyny „wymiatają” z organizmu resztki pokarmów, regulują florę bakteryjną jelit i neutralizują substancje toksyczne. Zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a dzięki temu skutecznie zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem. Regulują też perystaltykę jelit, działając przeciw zaparciom.Spośród wszystkich witamin obecnych w jabłkach, najważniejsza jest witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy.Mimo kwaskowatego smaku jabłka odkwaszają organizm, ponieważ zawierają bardzo dużo zasadowych soli mineralnych. Ponadto są bogatym źródłem potasu (m.in. wraz z innymi elektrolitami reguluje on gospodarkę wodną w organizmie i zwiększa napięcie mięśni), a także żelaza, które zapobiega anemii.
Jabłka jedzone na surowo wzmacniają serce, układ nerwowy, mięśnie i poprawiają pracę wątroby. Mają ponadto działanie moczopędne, więc mogą zmniejszać obrzęki nóg.Jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, dzięki czemu wzmacniają zęby, włosy i paznokcie.Zawarta w jabłkach witamina C wymiata z organizmu wolne rodniki i bierze udział w wielu procesach metabolicznych, np. biosyntezie kolagenu, przeciwdziałając wiotczeniu skóry oraz zapewniając jej młody wygląd. Witamina C razem z witaminą P uszczelnia i uelastycznia ścianki włosowatych naczyń krwionośnych, zapobiegając powstawaniu wysięków podskórnych i „pajączków”.
Jabłka są niezastąpione w kuracjach odchudzających, cenią je kobiety, które dbają o linię, bo sycą i dostarczają stosunkowo niewiele kalorii (30–50 kcal w 100 g)

Zarodki pszenne

Zarodki pszenne są produktem niezwykle korzystnym dla osób odchudzających się, ponieważ zapobiegają niedoborom naturalnych witamin i minerałów, co jest niestety częste w dietach niskokalorycznych, a niejednokrotnie stanowi przyczynę problemów z przemianą materii i skłonności do tycia.
Potrawy rozgrzewające

4 komentarze:

  1. Faktycznie bardzo zdrowa! Już zapisuję przepis, bo wygląda naprawdę przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się ten przepis, lubię zdrowe zamienniki znanych ciast :) Może wypróbuję kiedyś Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealnie bo ostatnio mam manie na punkcie zdrowego odżywiania się. Ciasta z założenia nie są zdrowe bo maja duzo białej mąki w sobie a to jest super alternatywą. Kocham szarlotke z lodami ale lodów tez sie wystrzegam (tluszcz!) wiec zastępuję je sorbetami np mango grycana, pyszne połaczenie! :)

    OdpowiedzUsuń