GRANAT zwany jest owocem życia.
Granat chroni serce oraz prostatę poprzez działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i chemoprewencyjne (przeciwrakowe).
Polifenole granatu przeciwdziałają:
- miażdżycy naczyń oraz chorobom układu sercowo - naczyniowego,
- starzeniu się komórek, jak również demencji i chorobie Alzheimera
- przewlekłym procesom zapalnym
- nowotworom, szczególnie rakowi prostaty
Badania kliniczne potwierdzają, że u pacjentów cierpiących na raka
prostaty regularne picie tego napoju czterokrotnie opóźnia przyrost
wartości PSA - głównego wskaźnika postępu tej choroby. Najnowsze wyniki
badań dowodzą, że granat (owoc na prostatę) może pomóc nawet w ciężkim
do uleczenia stadium (hormonalnorefrakcyjnym). Pomyślne efekty osiąga
działanie granatu przy chorobach naczyniowo - sercowych: skoncentrowany
sok z granatów znacznie poprawia ukrwienie mięśnia sercowego u pacjentów
cierpiących na chorobę wieńcową . U pacjentów ze zwężeniem tętnic
zmniejsza niebezpieczne złogi i obniża ciśnienie krwi.
W 100 g granatu jest 83 kcal, 1.7 g białka, 1.2 g tłuszczu, 18.7 g węglowodanów i aż 4 g błonnika.
Przyszła znikąd, bo co ma TARTA WARZYWNA do owocu granatu ?
Składniki
Spód:- 240 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka majeranku
- 2 duże marchewki
- 1 średnia cukinia
- 1 papryka czerwona
- 0,5 dużej cebuli
- 200 g chudego twarogu
- 2 jajka
- 100 ml jogurtu
- 1 łyżka suszonej bazylii
- pieprz
Na stolnicę wysypujemy mąkę, w kopczyku robimy otwór do którego
wbijamy jajko, dodajemy resztę składników i zagniatamy jednolite ciasto,
które powinno być elastyczne i nie kleić
się do dłoni.
Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki, okrągły placek, układamy go w
formie i robimy dziurki widelcem, żeby powietrze nie tworzyło
bąbli.
Podpiekamy około 20 minut w 180 stopniach, następnie studzimy.
W osobnej dużej misce łączymy jajka z twarogiem, jogurtem i przyprawami i całość w miarę dokładnie
mieszamy, a następnie rozprowadzamy wypełnienie łyżką we wcześniej
upieczonym spodzie.
Na masę twarogową układamy pokrojone w plastry warzywa
Tartę pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz