niedziela, 6 stycznia 2013

GRANAT i nie wiadomo czemu tarta warzywna

GRANAT zwany jest owocem życia.

Granat chroni serce oraz prostatę poprzez działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i chemoprewencyjne (przeciwrakowe).

Polifenole granatu przeciwdziałają:
  • miażdżycy naczyń oraz chorobom układu sercowo - naczyniowego,
  • starzeniu się komórek, jak również demencji i chorobie Alzheimera
  • przewlekłym procesom zapalnym
  • nowotworom, szczególnie rakowi prostaty
Badania kliniczne potwierdzają, że u pacjentów cierpiących na raka prostaty regularne picie tego napoju czterokrotnie opóźnia przyrost wartości PSA - głównego wskaźnika postępu tej choroby. Najnowsze wyniki badań dowodzą, że granat (owoc na prostatę) może pomóc nawet w ciężkim do uleczenia stadium (hormonalnorefrakcyjnym). Pomyślne efekty osiąga działanie granatu przy chorobach naczyniowo - sercowych: skoncentrowany sok z granatów znacznie poprawia ukrwienie mięśnia sercowego u pacjentów cierpiących na chorobę wieńcową . U pacjentów ze zwężeniem tętnic zmniejsza niebezpieczne złogi i obniża ciśnienie krwi.
W 100 g granatu jest 83 kcal, 1.7 g białka, 1.2 g tłuszczu, 18.7 g węglowodanów i aż 4 g błonnika.
Przyszła znikąd, bo co ma TARTA WARZYWNA do owocu granatu ?

Składniki
Spód:
  • 240 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka majeranku
Wypełnienie:
  • 2 duże marchewki
  • 1 średnia cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 0,5 dużej cebuli
  • 200 g chudego twarogu
  • 2 jajka
  • 100 ml jogurtu
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • pieprz 

Na stolnicę wysypujemy mąkę, w kopczyku robimy otwór do którego wbijamy jajko, dodajemy resztę składników i zagniatamy jednolite ciasto, które powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni.
Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki, okrągły placek, układamy go w formie i robimy dziurki widelcem, żeby powietrze nie tworzyło bąbli.
Podpiekamy około 20 minut w 180 stopniach, następnie studzimy.
 W osobnej dużej misce łączymy jajka z twarogiem, jogurtem i przyprawami i całość w miarę dokładnie mieszamy, a następnie rozprowadzamy wypełnienie łyżką we wcześniej upieczonym spodzie.
Na masę twarogową układamy pokrojone w plastry warzywa
Tartę pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz