czwartek, 17 maja 2012

Najlepszy domowy makaron

Najlepszy domowy makaron z przepisu mojej kochanej świętej pamięci Babci.
Pachnie nią, smakuje dawnymi dobrymi czasami.
Aż łezka się w oku kręci.

Domowy makaron

Składniki
  • mąka (ok.1kg) [kluski były robione z mąki pszennej ale kiedyś może spróbuję z innej]
  • 4 jajka
  • ciepła woda
Wysypać mąkę na blat/tortownicę. W środek wbić jajka, połączyć dodając co jakiś czas ok.1 szklanki wody. Ugniatać do miękkiego, nie lepiącego się jednolitego ciasta. Następnie wałkować cieniutkie placki od czasu do czasu podsypując mąkę. Placki odłożyć na 30 minut do podeschnięcia
 Po tym czasie, posypać mąką i delikatnie zwijać w rulonik. Kroić w cienkie plasterki. (Pocięte już czasem podrzucać do góry by się nie posklejały). 
Pokrojone wrzucać do osolonej wody i gotować jak zwykły makaron z opakowania.
Odlać do durszlaka i zjeść ze smakiem.
Najlepiej pasuje do rosołu.
To całkiem inaczej niż kupny makaron.
Poczujcie ten smak i rozkoszujcie się nim.

2 komentarze:

  1. Często do rosołu robię taki domowy makaron :) Zgadzam się z tym co piszesz, żaden kupny makaron nie może równać się z takim świeżutkim domowym wyrobem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę w końcu zrobic domowy makaron ...pamietam jego smak z dzieciństwa:) mniami:)pozdrawiam Jolanta Szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń