poniedziałek, 2 lipca 2012

Chłodnik jogurtowy na wakacyjne dni

Gorąco.
Pcham się do wszystkiego co może mi przynieść odrobinę chłodu.
Jedno znalazłam.

Chłodnik jogurtowy


Składniki: 
  • kubek jogurtu naturalnego
  • kubek kefiru lub maślanki
  • 3 ogórki gruntowe lub trochę świeżego
  • 6-8 rzodkiewek
  • szczypiorek
  • koperek
  • sól/przyprawy
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
 Do garnka lub miski wlewamy jogurt i kefir. Przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa siekamy drobno - ogórki i rzodkiewki w ćwiartki. Dodajemy dużo koperku. Mieszamy wszystko razem, sprawdzamy, czy dobrze przyprawione (trzeba uważać, żeby nie przesolić).


2 komentarze:

  1. Eeee, do diety białkowej
    pasuje idealnie taki chłodniczek! Wszamam sobie na obiad :). W sumie w moich stronach nazywa się to "mizerią", ale jak kto woli, ważne, że smaczne i zdrowe ;).

    OdpowiedzUsuń