Moja mama bała się zupy, ale że dzisiaj ja jestem za wszystko odpowiedzialna - zrobiłam ją.
Zupa z liści rzodkiewki
Przepis zmodyfikowany ale pochodzi ze strony ArtKulinaria
Składniki
- 1 pęczek rzodkiewek
- 300 ml bulionu warzywnego
- 50 g pora (którego zapomniałam kupić ze sklepu)
- vegeta
- pieprz
- śmietana 30% (opcjonalnie)
- + przyprawy
Liście rzodkiewki odciąć, pozostawiając
na bulwach ogonki liści o długości około 0,5 cm. Liście przebrać i zalać
w misce zimną wodą. W małym garnuszku zagotować wodę, włożyć 9
rzodkiewek z pozostawionymi ogonkami liści i gotować 10 minut. Podczas
gotowania rzodkiewki odbarwią się. Ugotowane rzodkiewki zalać zimną
wodą, aby pozostały delikatnie chrupkie.
Przygotować bulion. W tym czasie liście rzodkiewek dokładnie opłukać, oderwać zbyt długie ogonki. Włożyć pokrojony w kawałki por, a po 5 minutach włożyć liście rzodkiewek. Gotować kilka minut, a następnie zmiksować na gładko.
Przygotować bulion. W tym czasie liście rzodkiewek dokładnie opłukać, oderwać zbyt długie ogonki. Włożyć pokrojony w kawałki por, a po 5 minutach włożyć liście rzodkiewek. Gotować kilka minut, a następnie zmiksować na gładko.
Na
talerz wylać gorącą zupę w ilości takiej, aby nie przykryła włożonych
następnie bulw rzodkiewek. Śmietaną możemy udekorować zupę tuż przed
podaniem, albo delikatnie zabielić nią zupę przed wyłożeniem na talerz.
(moja zupa też nie była zabielana)
+ mi w mojej zupie czegoś brakowało , dlatego polecam pokombinować według własnego uznania z przyprawami. Ja dołożyłam szczyptę ziół prowansalskich i wydawało mi się nieco smaczniejsze.
Jakbym miała oceniać od 1-5 ?
Tak, z 3
niesamowita.
OdpowiedzUsuńjestem jej bardzo ciekawa.
tylko nie vegeta... zaprzeczenie tytułu bloga: "aromat zdrowia"
OdpowiedzUsuń