piątek, 21 września 2012

Eksperymentalne smaki czyli zupa krem z sałaty

przepis zmodyfikowany ze strony moje pasje

Składniki
  • zielone liście z połowy dużej lub jednej małej sałaty
  • 2 ziemniaki
  • jogurt naturalny
  • koperek
  • przyprawy według własnego smaku (ja z tego co pamiętam dodałam oregano, kurkuminy)
  • kostka bulionu warzywnego
 
Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, sałatę drobno posiekać i gotować w bulionie do miękkości. Dodać jogurt,  koperek, doprawić i zmiksować na gładki krem. Podawać z grzankami czosnkowymi lub groszkiem ptysiowym. Można dodatkowo posypać koperkiem.
 

 Sałata

Istnieje mit, że posiłek szczuplutkich modelek składa się ze szklanki wody i listka sałaty. Oczywiście, jest w tym znaczna przesada, ale przecież w każdej plotce, jest ziarnko prawdy. W tym przypadku prawdą jest, iż sałata ma niewiele kalorii, a dużo cennych składników, ważnych w prawidłowej diecie człowieka. Nie można żyć samą sałatą, jednak trzeba o niej pamiętać planując nasze codzienne menu.
Sałata zawiera dużo wody (ponad 90%), z tego względu ma niską wartość energetyczną: 100g dostarcza zaledwie 12 kcal. Cennym składnikiem jest zamaskowany barwnikiem zielonym, barwnik żółty, z którego nasz organizm wytwarza czynną witaminę A. Licznie reprezentowane są witaminy z grupy B, jest także witamina D, i E oraz kwas foliowy. Sałata jest bogatym źródłem żelaza, wapnia, magnezu i potasu. Oprócz ochrony przed wolnymi rodnikami zapewniają one wspomaganie układu krążenia. Trzeba też wspomnieć o błonniku, który ułatwia trawienie. Badania naukowe wskazują również sałatę jako warzywo działające uspokajająco i nasennie, oczywiście przy regularnym jedzeniu sporych porcji. 

3 komentarze:

  1. zupa z salaty ;O ciekawi mnie ona! smaczna ;>

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałata na zupę? warto spróbować :D Czas wyruszyć na zakupy ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. pierwsze słyszę :) zaciekawiłaś mnie

    OdpowiedzUsuń