środa, 2 maja 2012

Zupa krem z buraków z dodatkiem jabłka

Przedstawiam mój dzisiejszy obiad.
Z tego co pamiętam to zdaje mi się, że to najlepsza kremówa jaką zrobiłam

Zupa krem z buraków z dodatkiem jabłka 

przepis nieco zmodyfikowany pochodzi ze strony na krachym spodzie
Składniki
  • dwa buraki
  • łyżka masła
  • jedna marchewka
  • jedna czerwona cebula
  • trzy małe ziemniaki
  • jeden ząbek czosnku
  • 600 ml. bulionu warzywnego lub drobiowego
  • jedno jabłko
  • vegeta, pieprz
  • szczypiorek
  • ewentualnie grzanki lub ptysie

Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na małe kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy masło, a następnie przysmażamy w nim przez około 10 minut pokrojone warzywa. Zaczynamy od pokrojonej w kostkę cebuli i czosnku. Następnie dodajemy resztę i czasami mieszając, smażymy. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodajemy bulion, przyprawiamy vegetą i pieprzem i gotujemy pod przykryciem, dopóki wszystko nie będzie miękkie. Pod koniec dodajemy jeszcze pokrojone w kostkę jabłko. 
    Kiedy warzywa będą już gotowe, miksujemy całość na gładki krem. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem i ewentualnie grzankami lub ptysiami. 







2 komentarze:

  1. Super, że masz wartości kaloryczne! Skąd je bierzesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. strona : www.ekcal.com
      Wystarczy rejestracja i bez problemu można utworzyć własną tabelę wartości odżywczych dla danego przepisu.

      Usuń