Drugie danie , no nie nic nie ma !
Co serek wiejski z marchewką ?
O <żarówka się zapala> MARCHEWKA.
I do tego jakieś białko by się przydało. Co mamy w zamrażarce?
Krewetki ? Można zaryzykować.
Makaron z dipem marchewkowym i krewetkami
Składniki
- makaron (najlepiej razowy)
- krewetki królewskie*
- 4 duże marchewki
- jogurt naturalny
- pieprz cayenne, imbir, papryka ostra,
- syrop z agawy
Makaron gotujemy al dente.
Krewetki podsmażamy na patelni przez 5-10 minut na wolnym ogniu.
Przygotowujemy dip.
Marchewki obieramy, kroimy w grube plasterki i gotujemy do miękkości (ja przygotowałam w parowarze).
Następnie mielimy na gładką masę blenderem (najlepiej ręcznym).
Dodajemy przyprawy , około 100 g jogurtu naturalnego i odrobina syropu z agawy lub innego słodzika.
Dip najlepiej smakuje zmrożony.
Podajemy wszystko razem w głębokim talerzu.
* Jeśli krewetki są z ogonkami , raczej nie powinno się ich jeść. Choć szczerze mówiąc , nie wiedząc - ja zjadłam.
jakie pyszne ! Nigdy nie jadłam krewetek.. tzn jadłam raz takie z lidla czy z biedronki jak był tydzień azjatycki i były już panierowane. Zraziłam się i wiecej nie jadłam ale musze kupić świeżę
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis : O dodaję do swojej listy!
OdpowiedzUsuńKrewetki z makaronem ? - Masakra :)
OdpowiedzUsuńSmakowało ?
Czy krewetki można kupić żywe gdzieś w Polsce ?
Mi smakowało :>
UsuńNie mam pojęcie, te krewetki kupiłam jako mrożone w TESCO
Bardzo wciągający blog dotyczący odchudzania, mnóstwo fachowych informacji. Zapraszam na naszą stronę www poświęconą zagadnieniu odchudzania. Macie tam wiele cennych artykułów, dotyczących zarówno diety jak i ćwiczeń. Tylko u mnie znajdziecie tabele spalania kalorii oraz kalkulator BMI.
OdpowiedzUsuń