Ale zupa zupą - też musi być.
Krem z białych warzyw
Przepis pochodzi ze strony Lepszy Smak
Składniki na 4 porcje
- 1/3 kalafiora
- 2 pietruszki
- 1/3 selera
- 1 por - tylko biała część
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu
- 1 szklanka mleka
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Jarzyny i warzywa pokroić w kostkę. W ganku rozgrzać 3 łyżki oliwy i
zeszklić pora wraz z cebulą i czosnkiem. Dodać kalafiora, pietruszki i
selera. Zalać bulionem i mlekiem. Gotować na średnim ogniu 20-30 minut.
Zmiksować (i ewentualnie przetrzeć przez sito). Doprawić do smaku solą i
biały pieprzem.
Podawać z natką pietruszki LUB (co mnie bardzo pozytywnie zainspirowało) szczyptą suszonej bazylii.
Ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, który jest prosty, a zupa pyszna. Nie byłabym sobą, gdybym troszkę nie namieszała w przepisie dodając odrobinę gałki muszkatołowej. W rezultacie krem wyszedł odrobinę ciemniejszy, ale smakował bosko. :)
OdpowiedzUsuń