Chęć mojej mamy
Na pewno znacie
I pewnie pokochacie...
Sos beszamelowy
Przepis pochodzi ze strony Pychotka.pl
Składniki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 lub 1.5 szklanki mleka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatałowa
Tłuszcz umieszczamy w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy.
Rozsypujemy mąkę na płynny tłuszcz i mieszamy trzepaczką, aż się składniki połączą.
Nie smażymy i nie przyrumieniamy tylko od razu gdy uzyskamy gładką masę nalewamy część mleka.
Cały czas mieszając, podgrzewamy na małym ogniu.
Sos nam się zagęszcza. Wlewamy więc następną porcję mleka i znowu podgrzewamy mieszając.
Powtarzamy tę czynność, aż uzyskamy odpowiednio gęstą konsystencję.
Doprawiamy przyprawami.
Doprowadzamy sos do punktu wrzenia, zestawiamy z ognia i serwujemy natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz