Zaczęło się od niewinnych parówek w tym cieście a niedawno robione było właśnie to.
Pyszne, smaczne, cudowne ...
Ryba w cieście francuskim z warzywami
przepis pochodzi ze strony Fun & Taste
Składniki na 4 porcje
- ok. 2 rolek ciasta francuskiego (można zrobić własne jak ktoś umie , ale ja jeszcze nie próbowałam)
- 500 g marchwi (ok. sporych sztuk) - pokrojone w krążki
- 60 g brokuła - pokrojone wedle uznania
- 1 łodyga selera naciowego
- 200 g śmietankowego serka topionego
- 2 łyżki oliwy
- 200 ml wody
- sól, pieprz
- 4 filety z łososia (można użyć innego filetu) *
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić marchewkę, smażyć przez 10 min na
średniej temp. Dodać, seler, brokuły, przyprawić solą i pieprzem, smażyć
przez 6 min. podlać wodą, przykryć gotować do miękkości warzyw.Odkryć odparować płyn, dodać serek. Smażyć do rozpuszczenia serka cały czas mieszając. Odstawić.
Filety oprószyć solą i pieprzem.
Ciasto podzielić na części , tak by można nim było owinąć filet.
Na połówce każdego prostokąta ułożyć farsz serowo-warzywny na nim położyć filet.
Zawinąć, porządnie zagiąć miejsca łączenia się ciasta. Górę naciąć.
Piec ok.35 min w 200°C ( termoobieg 180°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.
szkoda, że nie ma zdjęcia wnętrza:)
OdpowiedzUsuńChciałam zrobić ale zanim sobie o tym przypomniałam wszystko zostało skonsumowane ;)
UsuńZamierzam powtórzyć jeszcze to danie więc następnym razem zrobię na pewno :)
Smakowity pomysł. Robiłam tak kiedyś kurkę, myślę, że z rybką będzie jeszcze pyszniej;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam wiosennie;)