Zapiekanka warzywna z wędliną i makaronem
przepis pochodzi ze strony Moje dietetyczne fanaberie
Składniki dla 2-3 osób
- 160 g makaronu (rurki lub świderki - najlepiej pełnoziarniste)
- 2 jajka
- 50 g chudej wędliny
- 40 g zielonego groszku (może być z puszki)
- 200 g brokułów
- 40 g sera zółtego
- 1 cebula
- pieprz
- sól
Makaron gotujemy al-dente w osolonej wodzie, następnie dokładnie odcedzamy.
W tym samym czasie do gotującej wody wrzucamy na 3-4 minuty rozdrobnione brokuły,
które po tym krótkim czasie wyjmujemy i również odcedzamy.
Na patelni podsmażamy bez tłuszczu posiekaną cebulkę, szynkę i groszek (można podlać wodą).
Wszystkie produkty łączymy w misce lub garnku z dwoma jajkami i utartym serem żółtym.
Gdy całość się połączy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, które
przykrywamy i raz jeszcze wszystko razem wstrząsamy, żeby jajko nie
osiadło na dnie.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 45 minut.
No więc jak mówiłam ... mam nadzieję , że od września będę już robić lepsze zdjęcia - wybaczcie.ok 167 kcal/100 gram
uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki - szczególnie z brokułami :) pycha!
OdpowiedzUsuń