Przedstawiam mój dzisiejszy obiad.
Z tego co pamiętam to zdaje mi się, że to najlepsza kremówa jaką zrobiłam
Zupa krem z buraków z dodatkiem jabłka
przepis nieco zmodyfikowany pochodzi ze strony na krachym spodzie
Składniki
- dwa buraki
- łyżka masła
- jedna marchewka
- jedna czerwona cebula
- trzy małe ziemniaki
- jeden ząbek czosnku
- 600 ml. bulionu warzywnego lub drobiowego
- jedno jabłko
- vegeta, pieprz
- szczypiorek
- ewentualnie grzanki lub ptysie
Wszystkie
warzywa obieramy i kroimy na małe kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy
masło, a następnie przysmażamy w nim przez około 10 minut pokrojone
warzywa. Zaczynamy od pokrojonej w kostkę cebuli i czosnku.
Następnie dodajemy resztę i czasami mieszając, smażymy. Kiedy
warzywa lekko zmiękną, dodajemy bulion, przyprawiamy vegetą i pieprzem i
gotujemy pod przykryciem, dopóki wszystko nie będzie miękkie. Pod koniec
dodajemy jeszcze pokrojone w kostkę jabłko.
Kiedy warzywa będą już gotowe, miksujemy całość na gładki krem. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem i ewentualnie grzankami lub ptysiami.
Super, że masz wartości kaloryczne! Skąd je bierzesz?
OdpowiedzUsuństrona : www.ekcal.com
UsuńWystarczy rejestracja i bez problemu można utworzyć własną tabelę wartości odżywczych dla danego przepisu.