piątek, 11 maja 2012

Krem z białych warzyw

No tak drugie danie oczywiście.
Ale zupa zupą - też musi być.

Krem z białych warzyw

Przepis pochodzi ze strony Lepszy Smak

Składniki na 4 porcje
  • 1/3 kalafiora
  • 2 pietruszki
  • 1/3 selera
  • 1 por - tylko biała część
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 szklanka mleka
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  Jarzyny i warzywa pokroić w kostkę. W ganku rozgrzać 3 łyżki oliwy i zeszklić pora wraz z cebulą i czosnkiem. Dodać kalafiora, pietruszki i selera. Zalać bulionem i mlekiem. Gotować na średnim ogniu 20-30 minut. Zmiksować (i ewentualnie przetrzeć przez sito). Doprawić do smaku solą i biały pieprzem.
Podawać z natką pietruszki LUB (co mnie bardzo pozytywnie zainspirowało) szczyptą suszonej bazylii.


2 komentarze:

  1. Dziękuję za przepis, który jest prosty, a zupa pyszna. Nie byłabym sobą, gdybym troszkę nie namieszała w przepisie dodając odrobinę gałki muszkatołowej. W rezultacie krem wyszedł odrobinę ciemniejszy, ale smakował bosko. :)

    OdpowiedzUsuń