niedziela, 3 czerwca 2012

Mistrzowska zupa krem z cukinii z serkami topionymi

Niedziela i układ z mamą.
Ona robi pierwsze danie ja drugie. Mi pasuje.
Wyszukała przepis w internecie.
Jestem wzruszona - wdraża się we mnie.
Co z tego że monotonia ... zupa krem, krem.
Skoro taki pyszny ?
Oświadczam, że to jedna z najlepszych zup jakie jadłam.

Zupa krem z cukinii z dodatkiem serków topionych

Składniki
  • 3 cukinie
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 serki śmietankowe topione
  • 1 duży ziemniak
  • vegeta/sól
  • olej/oliwa
  • bulion warzywny
Cebulę i czosnek pokroić i podusić na oleju, podlewać wodą.
Dołożyć ziemniaka pokrojonego w kostkę, dolać wody, doprawić do smaku dodać kostkę bulionu i gotować 5 minut.
Cukinię obrać, pokroić wzdłuż, wykroić miąższ , pokroić w kawałki. Dorzucić do zupy.
Gotować do miękkości. Pod koniec dołożyć 3 serki topione + (ewentualnie) białe wino [przynajmniej tak było w przepisie , my jedliśmy bez].
Zmiksować.
Polecam wszystko to gotować na takiej dużej patelni by się wszystko zmieściło ale jeśli takiej nie posiadacie to można i w garnku. 

 Zupa mistrz


5 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie:) Zamierzam ją dzisiaj zrobić, tylko mam pytanie co do serków topionych. Czy chodzi o takie małe trójkątne, czy większe, w kształcie prostokąta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. małe trójkątne , np. Hochland
      I smacznego :)

      Usuń
  2. Zrobiłam:) Zupa jest bardzo smaczna, serek topiony dobrze ożywia smak cukinii. Dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha, dziś znów ją zrobię:) ja jem ją z groszkiem ptysiowym, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna zupa, mój ulubiony przepis, a rodzina zachwycona!:-)

    OdpowiedzUsuń