poniedziałek, 4 czerwca 2012

Ale to już było...ale nie z taką zdrową kruszonką. Crumble truskawkowe z rabarbarem pod owsianą bez mączną kruszonką

Płatki owsiane ->  zawierają kompleks witamin z grupy B (B1, B6) odpowiedzialnych za prawidłowy stan naszej skóry, paznokci i włosów. Ponadto w ich składzie znajdziemy wit. PP, E, a także wiele mikro- makroelementów takich jak magnez, czy selen. Minerały te zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu, poprawiają przemianę materii oraz skutecznie zapobiegają objawom przemęczenia i stresu.
No więc właśnie.
A jeśli dodamy do tego ten nasz rabarbar , który zawiera duże ilości witaminy A, C, E oraz kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez. Jego kwaśny smak pochodzi od kwasów cytrynowego i jabłkowego, które mają właściwości odkażające. Jest również cennym źródłem błonnika.
Oraz truskawki , które mają dużo witaminy C, współdziała w procesach przemiany materii – przyspiesza ją i reguluje. Podnosi odporność organizmu na choroby infekcyjne i oddziaływanie toksycznych substancji. Obniża poziom cholesterolu we krwi.
 I to wszystko bez dodatku mąki i cukru ...
Wychodzi nam całkiem dietetyczne danie moim zdaniem

Truskawkowo-rabarbarowe crumble z zdrową owsianą kruszonką

 Na 4 kokilki
Kruszonka
  • 16 łyżek płatków owsianych
  • 4 łyżki migdałów
  • 14 orzechów włoskich
  • 2 łyżki syropu z agawy (sądzę że może być nawet mniej ale tak jest dobrze) 
 
  • 3 łodygi rabarbaru
  • po 3 truskawki do kokilek (łącznie 12)
  • 4 łyżeczki syropu z agawy (po 1 do kokilki)
  • wiórki kokosowe
  • + do podania jogurt naturalny, serek lub lody
 Truskawki odszypułkujemy i kroimy w małe plasterki lub jeszcze drobniej w kwadraciki. Rabarbar myjemy , odcinamy niejadalne końce i kroimy w dość cienkie plasterki. Wsadzamy owoce na dno kokilek , wlewamy po 1 łyżeczce syropu z agawy do każdej i wsadzamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 5-10 minut. 
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Migdały i orzechy mielimy blenderem  lub mocno ręcznie na jak najmniejsze kawałki jeśli to możliwe. Płatki owsiane, zmielone orzechy i migdały oraz 2 łyżki syropu z agawy wlewamy do miski i zagniatamy aż składniki się połączą. Gdy już wyjmiemy kokilki z owocami obficie posypujemy je kruszonką i z powrotem wstawiamy do piekarnika. Pod koniec pieczenia posypujemy jeszcze po jednej małej garści wiórek kokosowych na każdą kokilkę . 
Podajemy z mokrymi dodatkami.

My to jedliśmy jako obiad bo wbrew pozorom jest całkiem sycące. 
Ale można to podać jako większy deser.


  
Przepis dodaję do akcji Truskawki 2012

5 komentarzy:

  1. mniam! załapię się na porcję?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a co zamiast syropu z agawy mozna zastosować ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć wszystkiego co ma miano posładacza.
      Może to być zwykły cukier albo jego zdrowsze odmiany , ewentualnie jakieś słodziki czy teraz sławna stewia. Do wyboru i do smaku :)

      Usuń
    2. spóbuje na pewno , dzieki :)pozdrawiam
      Ag

      Usuń