niedziela, 6 maja 2012

Ryba w cieście francuskim z warzywami

Ostatnie mi czasy polubiłam ciasto francuskie.
Zaczęło się od niewinnych parówek w tym cieście a niedawno robione było właśnie to.
Pyszne, smaczne, cudowne ...

Ryba w cieście francuskim z warzywami

przepis pochodzi ze strony Fun & Taste

Składniki na 4 porcje
  • ok. 2 rolek ciasta francuskiego (można zrobić własne jak ktoś umie , ale ja jeszcze nie próbowałam)
  • 500 g marchwi (ok. sporych sztuk) - pokrojone w krążki
  • 60 g brokuła - pokrojone wedle uznania
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 200 g śmietankowego serka topionego
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 ml wody
  • sól, pieprz
  • 4 filety z łososia (można użyć innego filetu) *
* jeśli wasze filety są wyjątkowo duże (jak były moje) to radzę je przeciąć jeszcze na pół bo po prostu porcje wyszły sporawe i ja mimo, że bardzo mi smakowało pod koniec aż to dopychałam w siebie. W takim razie wyszłoby 8 a nie 4 porcje. 


Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić marchewkę, smażyć przez 10 min na średniej temp. Dodać, seler, brokuły, przyprawić solą i pieprzem, smażyć przez 6 min. podlać wodą, przykryć gotować do miękkości warzyw.Odkryć odparować płyn, dodać serek. Smażyć do rozpuszczenia serka cały czas mieszając. Odstawić.
Filety oprószyć solą i pieprzem.
Ciasto podzielić na części , tak by można nim było owinąć filet.
Na połówce każdego prostokąta ułożyć farsz serowo-warzywny na nim położyć filet.
Zawinąć, porządnie zagiąć miejsca łączenia się ciasta. Górę naciąć.

Piec ok.35 min w 200°C  ( termoobieg 180°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.





3 komentarze:

  1. szkoda, że nie ma zdjęcia wnętrza:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałam zrobić ale zanim sobie o tym przypomniałam wszystko zostało skonsumowane ;)
      Zamierzam powtórzyć jeszcze to danie więc następnym razem zrobię na pewno :)

      Usuń
  2. Smakowity pomysł. Robiłam tak kiedyś kurkę, myślę, że z rybką będzie jeszcze pyszniej;)

    pozdrawiam wiosennie;)

    OdpowiedzUsuń