No więc właśnie.
A jeśli dodamy do tego ten nasz rabarbar , który zawiera duże ilości witaminy A, C, E oraz kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez. Jego kwaśny smak pochodzi od kwasów cytrynowego i jabłkowego, które mają właściwości odkażające. Jest również cennym źródłem błonnika.
Oraz truskawki , które mają dużo witaminy C, współdziała w procesach przemiany materii – przyspiesza ją i reguluje. Podnosi odporność organizmu na choroby infekcyjne i oddziaływanie toksycznych substancji. Obniża poziom cholesterolu we krwi.
I to wszystko bez dodatku mąki i cukru ...
Wychodzi nam całkiem dietetyczne danie moim zdaniem
Truskawkowo-rabarbarowe crumble z zdrową owsianą kruszonką
Na 4 kokilki
Kruszonka
- 16 łyżek płatków owsianych
- 4 łyżki migdałów
- 14 orzechów włoskich
- 2 łyżki syropu z agawy (sądzę że może być nawet mniej ale tak jest dobrze)
- 3 łodygi rabarbaru
- po 3 truskawki do kokilek (łącznie 12)
- 4 łyżeczki syropu z agawy (po 1 do kokilki)
- wiórki kokosowe
- + do podania jogurt naturalny, serek lub lody
Truskawki
odszypułkujemy i kroimy w małe plasterki lub jeszcze drobniej w kwadraciki.
Rabarbar myjemy , odcinamy niejadalne końce i kroimy w dość cienkie plasterki.
Wsadzamy owoce na dno kokilek , wlewamy po 1 łyżeczce syropu z agawy do każdej
i wsadzamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 5-10 minut.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Migdały i orzechy
mielimy blenderem lub mocno ręcznie na
jak najmniejsze kawałki jeśli to możliwe. Płatki owsiane, zmielone orzechy i migdały
oraz 2 łyżki syropu z agawy wlewamy do miski i zagniatamy aż składniki się
połączą. Gdy już wyjmiemy kokilki z owocami obficie posypujemy je kruszonką i z
powrotem wstawiamy do piekarnika. Pod koniec pieczenia posypujemy jeszcze po
jednej małej garści wiórek kokosowych na każdą kokilkę .
Podajemy z mokrymi dodatkami.
My to jedliśmy jako obiad bo wbrew pozorom jest całkiem sycące.
Ale można to podać jako większy deser.
mniam! załapię się na porcję?:)
OdpowiedzUsuńOczywiście zapraszam ;)
Usuńa co zamiast syropu z agawy mozna zastosować ?
OdpowiedzUsuńMożna użyć wszystkiego co ma miano posładacza.
UsuńMoże to być zwykły cukier albo jego zdrowsze odmiany , ewentualnie jakieś słodziki czy teraz sławna stewia. Do wyboru i do smaku :)
spóbuje na pewno , dzieki :)pozdrawiam
UsuńAg